هالیوود

ناک ناک ناک !

جوکر، آخرین ساخته تاد فیلیپس، به غایت جهانی را پیش رویمان میگذارد که بیش از هرچیز وامدار دوران تیره و تاریک فیلمهای دهه 70 آمریکاست.

فیلمی که در عین تحول ناخواسته قهرمانش از یک کمدین به یک پویشگر، کارگردان خود را نیز از مسیر فیلمهایی نظیر "hangover" ، "war dogs" و “due date” به چنین ساخته دهشتناکی سوق میدهد. نسخه بروزشده ای از راننده تاکسی با همان خط روایی و ادای دینی تحسین برانگیز به سینمای اسکورسیزی.

فیلیپس این بار با جهشی فوق العاده، داستانی را پیش رویمان میگذارد که بیش از پیش واقعیست. تنهایی یک مرد، با سلسله ای از اتفاقات تلخ و تراژدی ای که مرزهای کمدی را رد میکند. 




 "?Is It Just Me Or Is It Getting Crazier Out There"


فیلمی با بودجه ای کم و رده بندی بالای 17 و خشن، اکنون از مرز یک میلیارد فروش میگذرد و همچون هجویه ای بر سینمای جریان اصلی و اخلاق گرای هالیوودی عمل میکند.

از همان آغاز تیتراژ و با نمایان شدن عنوان JOKER با بزرگترین فونت ممکن بر روی پرده، میتوانیم پی به فریاد بی حاصل کاراکتری ببریم که دوست دارد صدایش را به نگاه مخاطبش گره بزند. همچون جوکی بی نمک که بیشتر از خنده، حس ترحم را برمی انگیزد. همه چیز برای فروپاشی مهیاست، از کتک خوردنهای پی در پی توسط اوباش شهری، تا اخراج از مخل کار، از قطع بودجه خدمات روان درمانی تا پی بردن به هویت شخصی و سلسله اتفاقاتی که راهی جز خنده باقی نمیگذارد. خنده ای که در هر لحظه چاره ساز است. چه خشم، چه نفرت و چه پیش از انفجار نهایی.

واکین فینیکس، این بار بعد از گذر از نقشهای قدرنادیده ای در گلادیاتور، Her ، مرشد و خشنونت ذاتی، حالا، همچون کاراکتری که نقشش را به عهده دارد، به تمامی نمایان میشود. او با بدنی لاغر، رنجور و عضلاتی درهم ریخته، همراه با نوعی از جنون و روان تنی، شخصیتی میسازد که به سادگی فراموش نمیشود.



فیلم، بیش از هرچیز مجموعه ای مفصل از عناصر در آستانه انفجار است. از تمام عوامل فنی فیلم، تا بازیگران، از پیوند قدرتمند طراحی صحنه و نور، رنگهای زرد و آبی ، قابهایی که لحظه به لحظه تنگ تر میشود، موسیقی ای که با ضربهای محکم به خروش درآمده و پیرنگی که به ظاهر ساده مینماید، همراه با ضدقهرمانی که تبدیل به قهرمان و قهرمانی که تبدیل به ضدقهرمان میشود. همچون طعنه ای پررنگ به داستان بروس وین، فیلمهای کامیک بوکی و البته سینمای اخلاق گرای این سالها با فرهنگی ساختگی که دیگر کارکرد خود را از دست داده است.

با تعریفی جدید از نسبت "انسان و جهان اطراف" در قالب داستانی از یک تحول، با شخصیتی که همچون ما به درک جدیدی از دنیای پیرامونش میرسد و دوباره و دوباره به یادمان میاورد که "گاهی هیچ چیز را نباید نادیده گرفت"

فیلمهایی که دیدنشان پیش از جوکر، ما را هیجان زده تر میکند (به نقل از آقای کارگردان)

- سلطان کمدی (مارتین اسکورسیزی) 
- راننده تاکسی (مارتین اسکورسیزی) 
- شبکه (سیدنی لومت) 
- سرپیکو (سیدنی لومت) 
و شاید "پرویز" مجید برزگر 

 

 


  • برچسب ها
author

نویس انده

یادداشتهایی از سرِ ترحم یا بی رحمی، از سرِ سواد یا بی سوادی ، یا از درونِ تصاویرِ سیاه و سفیدِ کدرِ متمایل به رنگی